Jump to content





Welcome to Ford Fusion Hybrid Forum


Sign In  Log in with Facebook

Create Account
Welcome to Ford Fusion Hybrid Forum, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Ford Fusion Hybrid Forum by signing in or creating an account.
  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.
 
Guest Message by DevFuse

Posted Image
Register your Fusion Hybrid at the official Ford authorized registry here.


Photo
- - - - -

My climate control wigged out the other day...


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 OFFLINE   jonessoda

jonessoda

    New Member

  • Fusion Hybrid Member
  • 33 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • Location:United States
  • Current Vehicle:2013 Ford Fusion Hybrid

Posted 01 October 2013 - 01:52 PM

I was on a ~350 mile road trip and after a stop for lunch (never have to stop for gas anymore :happy feet:  ) and when I get back on the road and turn the climate control on, the temperatures read 00 and the heater comes on through the floor vents. I try adjusting the temperature and nothing happens, right away. Then after some fiddling with it I got the temperatures to change, but they were changing to weird numbers (like in the 20s). I finally got the temperature to something reasonable and finished my trip. After the car was shut off for a few days and I started my trip back everything appeared to be working normally. I thought about taking it into the dealer but I suspect they won't be able to replicate the issue.

 

Anyone else have anything like that happen to them?









Lose this advertisement by becoming a member. Click here to create a free account.


#2 OFFLINE   jonessoda

jonessoda

    New Member

  • Fusion Hybrid Member
  • 33 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • Location:United States
  • Current Vehicle:2013 Ford Fusion Hybrid

Posted 01 October 2013 - 02:04 PM

Oops, thought I posted this in the Climate Control section. Sorry.



#3 OFFLINE   hybridbear

hybridbear

    Fusion Hybrid Fanatic

  • Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 4,915 posts
  • Region:U.S. Northern Plains
  • Location:Minneapolis, MN
  • Current Vehicle:2013 Focus Electric, 2013 Fusion Energi Titanium
  • My Hybrid's Year:2013

Posted 01 October 2013 - 02:51 PM

I moved it to the climate control section.

 

I have not seen anything like this but we have had strange experiences with the climate control sometimes. Since it is run by MyFord/MyFordTouch I'm guessing that there are some software code bugs that cause such things from time to time.


  • keybman and Soo Yeun Yi like this

Current Vehicles

2013 Ford Fusion Energi Titanium - White Platinum Metallic

2013 Ford Focus Electric - Ice Storm

315692.png

 

Previous Vehicles

2013 Ford Fusion Hybrid SE x2

252543.png167422.png


#4 OFFLINE   jonessoda

jonessoda

    New Member

  • Fusion Hybrid Member
  • 33 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • Location:United States
  • Current Vehicle:2013 Ford Fusion Hybrid

Posted 01 October 2013 - 04:30 PM

Is there an easy way to do a hard reset of the MFT system? I did the system reset from the settings menu, but that didn't do anything. I could disconnect the 12v battery I suppose, but I'm curious if there's another way.



#5 OFFLINE   GrySql

GrySql

    Fusion Hybrid Fanatic

  • Fusion Hybrid Member
  • 3,168 posts
  • Region:Decline
  • Location:So Cal
  • Current Vehicle:Yes
  • My Hybrid's Year:Decline

Posted 01 October 2013 - 08:30 PM

Is there an easy way to do a hard reset of the MFT system? I did the system reset from the settings menu, but that didn't do anything. I could disconnect the 12v battery I suppose, but I'm curious if there's another way.

This is Pinned in our MFT Section.

 

Plus, there is a discussion on the Ford Edge Forum.


The Time Machine....
'13 FFH SE - Platinum White
Custom ordered, build date: 11/30/12, delivered: 12/12/12 - Sold: 09/05/15
 

#6 OFFLINE   jonessoda

jonessoda

    New Member

  • Fusion Hybrid Member
  • 33 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • Location:United States
  • Current Vehicle:2013 Ford Fusion Hybrid

Posted 01 October 2013 - 08:43 PM

Thanks for the link!



#7 OFFLINE   Patrick Taylor

Patrick Taylor

    New Member

  • Hybrid Facebook Member
  • 2 posts

Posted 09 December 2013 - 08:51 AM

The same issue has just happened to my 2013 Fusion Hybrid.  Were you able to solve your problem?  Auto setting just cranks out heat at high fan speed if I set it to auto.  Temp get set to 00 and panel controls won't move it.  I've tried multiple system resets.  Planning to contact the dealer, but just wondering if anyone elses has had this happen and what will fix it.

 

Patrick



#8 OFFLINE   keybman

keybman

    Fusion Hybrid Member

  • Fusion Hybrid Member
  • 151 posts
  • Region:U.S. Southern Plains
  • Location:Texas
  • Current Vehicle:2013 Fusion Hybrid & 1994 Mustang GT Conv
  • My Hybrid's Year:2013

Posted 09 December 2013 - 11:22 AM

I have had this FFH for almost a year now, and have experienced several what I call "ghost occurrences".  The most annoying tends to be the "Climate Control ghost".  It has only happened to me 3 or 4 times, but at random, the Climate Control turns itself on, the Heat begins to blast at full throttle - cabin and floor vents - and the Climate Control auto temps are altered.  When it is already 95+ degrees in the Houston summer, it is incredibly surprising when it happens.  But, similar to "jonessoda", I reset the CC temps and everything appears to be normally operating once again.

 

I tend to agree with hybridbear's software bug "from time to time" theory, since it has not proven to be a consistent problem.  (I have never addressed it with the dealer or service dept.)


189688.png

 


#9 OFFLINE   Ted Swing

Ted Swing

    Fusion Hybrid Member

  • Fusion Hybrid Member
  • 118 posts
  • Region:U.S. Mountain
  • Location:Scottsdale, AZ
  • Current Vehicle:Ford Fusion Hybrid S
  • My Hybrid's Year:2014

Posted 09 December 2013 - 12:20 PM

I had something similar happen with weird and unreasonable values being listed for the temperature. I don't have MFT so my experience may have been different.

 

In my case, I could change the temperature setting by turning the climate dial to the left but not to the right. Turning the car on/off or any of the other climate control buttons didn't help. I eventually was able to fix it by continually cycling through all of the weird values until it eventually went back to something normal (80 F). I just left it there for a few trips and when I tried to change it, it worked.


239989.png


#10 OFFLINE   Patrick Taylor

Patrick Taylor

    New Member

  • Hybrid Facebook Member
  • 2 posts

Posted 09 December 2013 - 09:36 PM

So looks like my Fusion also has reverted to normal. Wonder how long til it happens again. Thanks for your responses guys!

#11 OFFLINE   dalesky

dalesky

    Fusion Hybrid Enthusiast

  • Fusion Hybrid Member
  • 536 posts
  • Region:U.S. Southern Plains
  • Location:South Cackalacky, Murrells Inlet
  • Current Vehicle:Mustang GT conv, Fusion HYTI
  • My Hybrid's Year:2013

Posted 10 December 2013 - 03:29 PM

I was on a ~350 mile road trip and after a stop for lunch (never have to stop for gas anymore :happy feet:  ) and when I get back on the road and turn the climate control on, the temperatures read 00 and the heater comes on through the floor vents. I try adjusting the temperature and nothing happens, right away. Then after some fiddling with it I got the temperatures to change, but they were changing to weird numbers (like in the 20s). I finally got the temperature to something reasonable and finished my trip. After the car was shut off for a few days and I started my trip back everything appeared to be working normally. I thought about taking it into the dealer but I suspect they won't be able to replicate the issue.

 

Anyone else have anything like that happen to them?

Let us know if the temp actually reaches 20 degrees inside!   ;)     Hope it works properly for you now.


HyTi Ice storm

black leather
Sony sound
Voice Nav
Moonroof
Driver assist

1st tank 5-20-13


#12 OFFLINE   acdii

acdii

    Fusion Hybrid Legal Resident

  • Fusion Hybrid Member
  • 8,174 posts
  • Region:U.S. Great Lakes
  • Location:Harvard
  • Current Vehicle:2013 HyTi, 2013 Flex EbTi
  • My Hybrid's Year:2013

Posted 16 December 2013 - 11:34 AM

I had this happen in my 2010 Flex, which appeared to be a common occurrence for that year. The fix was an added ground strap.  A loose ground can cause all kinds of grief. 


Drive Smarter, Not Faster

Posted Image
https://www.facebook.../12595DesertRat

#13 OFFLINE   Limey

Limey

    New Member

  • Fusion Hybrid Member
  • 1 posts
  • Region:U.S. Southern Atlantic
  • Location:NC
  • Current Vehicle:Fusion Energi
  • My Hybrid's Year:2014

Posted 28 March 2017 - 11:19 PM

I just the forum while searching for this issue.

I downloaded the delayed reboot USB file from the edge/sync forum and that actually did not fix the issue for me.

What fixed it, was using the steering wheel climate control over the one on the Sync touchscreen, which actually really made go haywire - it actually turned on my engine while I was plugged in and charging in my garage, which I've never had happen!

 

By using the steering while climate control, I was able to select "sane" values, such as 72F and then when I held down "my temp" in Sync it stored the temperature and hasn't gone back to 00 since.

I think an erroneous glitch/reboot caused "my temp" to get stored at 00 and once there, I couldn't get out of it through Sync itself.

 

I have a 2014 Fusion energi with the latest Sync software.

 

Hi, by the way!






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Privacy Policy Terms of Service ·